Kertai Autójavító Kft. - 8200 Veszprém, Almádi u. 19. +36303350590

kertaiautojavito@gmail.com

Kipufogók javítása, hegesztése valamint cseréje gyári illetve igény szerint jó minõségû utángyártott alkatrészbõl. A kipufogó javításról bővebben A kipufogó javítás számos szempontból hasznos, és elengedhetetlen művelet, mivel a hibás, lyukas kipufogóval való közlekedés szabálytalan, és komolyabb károk is következhetnek az alkatrész meghibásodásából. A folyamatos és rendszeres szervízelés során kiderül, ha valami probléma adódik, de ha zajos a kipufogó, megnő a fogyasztás, ellenben romlik a teljesítmény az már biztos jel, hogy javításra szorul a szerkezet. Néhány olyan meghibásodás és kár, amely a javításra szoruló kipufogó következménye:

  • A hátsó lökhárítót képes leszakítani egy leszakadó kipufogó dob.
  • A forró kipufogócső, amely elszabadul, megolvaszthatja az üzemanyagtartályt, továbbá a kiáramló forró gázok deformálhatják a hátsó lökhárítót is.
  • A letört kipufogócső károsíthatja az üzemanyag vezetékeket.
  • A hibásan, rosszul rögzített kipufogó dob kidörzsölheti a fékcsöveket.
  • A menet közben leváló kipufogó dob kárt okozhat a mögöttünk haladó gépjárműben is.

Ha megfelelően karbantartjuk autónkat és rendszeresen ellenőriztetjük műszaki állapotát, elkerülhetjük a felesleges anyagi kiadásokat, illetve hozzájárulunk a biztonságos és balesetmentes közlekedéshez. Válasszon profi szakembert a kipufogó javításhoz is, jöjjön el hozzánk!   Amit a kipufogórendszerről tudni kell A kipufogórendszer gépjárművünk nagyon fontos összetevője. Feladata a működés közben keletkező égéstermékek elvezetése az autó motorjából, illetve azoknak „utókezelése”, valamint a motor hangjának csillapítása. Ha nem működik rendesen, az kárt tehet gépjárművünkben, így mielőbbi autójavításra lesz szükségünk. A kipufogórendszer lehetséges hibái A kipufogórendszer egyik alapvető hibája, amikor tömítetlenné válik, szinte szétég a cső. Ezt autónk hangjából, a teljesítmény csökkenéséből és az esetleges kellemetlen szagokból fogjuk észrevenni. Ez a fajta hiba különösen a benzinmotoros autóknál gyakori. Előfordul az előbb említett hiba ellenkezője is, a rendszer eltömődése. Ez szintén erős zajhatással jár, általában a katalizátor hibás működése okozza. Ilyenkor minden esetben autójavításra kell adnunk a fejünket. Meghibásodhat még az EGR-rendszer is. Ez a kipufogógáz visszavezetése – vagyis a motor beszívott friss levegőjéhez bizonyos mennyiségű kipufogógázt visszavezetnek, ezzel csökkentve a kipufogógáz káros nitrogénoxid kibocsájtását. A kipufogórendszer meghibásodását komolyan kell venni! Forduljon hozzánk bizalommal, ha autójavításra van szüksége

Kipufogó szervizben ismét hibátlan lesz a kipufogó rendszer

A kipufogó javítás a jármű kipufogó rendszerének a szerelését jelenti, ami kipufogó szervizben végeznek.

A kipufogó rendszer sokkal összetettebb annál, mint amennyit látunk belőle az autón.

A megrongálódott kipufogó rendszer komoly veszélyforrás

A kipufogó utolsó részlete az a kis cső, ami az autó karosszériája alól kikandikál és ahonnan a motor működtetésének végterméke füst vagyis kipufogó gáz formájában eltávozik. A rendszer csövek, kamrák sora, ami a motortól a jármű hátsó részéig húzódik.

A kipufogó is okozhat út közben kialakuló gondot. A gumiabroncsok defektjéhez hasonlóan ez az alkatrész is ki tud lyukadni, de akár le is szakadhat. Terepen járva kerülhet a jármű olyan útviszonyok közé, hogy azt az autó alkatrészének az épsége fogja bánni.

kipufogó szerviz

Mi a teendő egy sérült kipufogóval?

kipufogó szerviz

Érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy ilyen állapotú autóval közlekedni szabálytalan és persze veszélyes is. Ha észlelte, hogy baj van, semmiképpen ne tegyen meg nagyobb távot az autóval, inkább hívjon autómentőt! Az autómentő elviszi az Ön által megadott autószerelő műhelybe vagy a legközelebbi helyre, ahol tudják orvosolni a problémát a szakemberek.

Egy váratlan lerobbanással talán még jobban is jár az autós. A felfedezett hibával azonnal eljut az autószerelőhöz. Sokan hajlamosak halogatni a bejelentkezést az autószerelő műhelybe. A sérült kipufogó esetében ez kifejezetten rossz döntés, a halogatás ugyanis még nagyobb bajt tud okozni.

A kipufogó rendszer minden eleme a rendszer biztonságos és kiszámítható működéséhez tesz hozzá. Ha csak pár centiméternyi hiányzik a kivezetőcső végéből, már az is felborítja az egyensúlyt. Miért jelent valóban veszélyt a hiányos kivezetőcső?

A kivezetőcső mérete pontosan ki van számolva, mert a cél az, hogy eléggé túlérjen és elég messzire tudja kivezetni a gázt. Ha túl rövid a cső, akkor a forró gáz eléri az autó karosszériáját és képes megolvasztani a maga hőmérsékletével a műanyag elemek anyagát is.

A kipufogó rendszer csöveinek sérülése lyuk formájában is megjelenhet, ilyenkor a kipufogó gáz akár bejuthat a csomagtérbe is.

Gyakori esetnek számít, amikor a csövek rögzítése elengedi magát, a cső pedig részben vagy teljesen leszakad a rendszer egy szakaszán. Ilyenkor a teljes kipufogórendszerre extra terhelés nehezedik. A lógó cső kárt tud okozni az autóban, mert beleakadhat az út egyenetlenségeibe.

Súlyosan balesetveszélyes ilyen állapotú autóval közlekedni, hiszen a kocsi után haladó járművekre is kockázatot jelent. Egy elszabaduló alkatrész felpattanhat vagy áthajthat rajta egy másik autós.

Mi az oka annak, ha a kipufogó sérül?

Amint fentebb említettük, a rossz állapotba került kipufogó rendszer egyes elemei egyes útszakaszokon kaphatnak kisebb vagy nagyobb sebet.

Előfordul, hogy az alkatrésznek egyszerűen csak lejárt az ideje, elhasználódott és nem tud már ugyanolyan szinten teljesíteni. Az elhasználódás megnyilvánulhat az anyag elvékonyodásában, de a rozsdásodásában is. Nagyobb az esélye a fokozott rozsdásodásnak, ha az autót gyakran, rövid utakhoz használják.

Mit tegyen az autós, ha sérült kipufogó rendszerű járművét nem tudja azonnal megmutatni egy szerelőnek? Átmenti megoldásként ajánlott a meglazult, leszakad csőelemet rögzíteni, nehogy még jobban elváljon a helyéről. A lyukak helyét pontosan meg kell határozni az alapján, hol szelel a forró gáz a csőből.

kipufogó szerviz

Megelőzéssel ér a legtöbbet az autós

Rendszeresen ellenőrizni kell a kipufogó rendszert. Nem megfelelő állapotú járművel nem lehet részt venni a közlekedésben. Nyaralás, hosszabb utak előtt mindenképpen figyelmet kell fordítani az autó átnézésére. Külföldön autót javíttatni valóságos tortúra lehet, jobb megelőzni a kellemetlen kihívásokat.

Kipufogó javítás: ez sem várhat!

A kipufogó egy kicsi alkatrésze a járműnek, amit sokan nem vesznek komolyan. Leszakadt, kilyukadt, megsérült? Ez csak a kipufogó, annak a javítása még várhat! Sajnos van egy rossz hírünk, a kipufogó javítás sem várhat!

kipufogó javítás is éppen olyan fontos, mint a gumicsere vagy az egyéb, azonnali javítások. A meghibásodott kipufogó használatának több, komoly következménye is van, amit nem szabad félvállról venni. A kipufogó javítás halogatása például a lökhárítóban is kárt tehet, ha a forró levegő megolvasztja annak az anyagát. Ugyanígy a csomagtartóban is kárt tehet a forró gáz és a benne tárolt holmikban is. Ha útközben szakad le a kipufogó, akkor a jármű mögött haladó autó kerekei alá kerülhet, balesetet okozva ezzel.

Látható, hogy a kipufogó javítás, bár apróságnak tűnhet, mégis nagyon fontos dolog, amit ajánlott idejében elintézni. A legjobb egy megbízható műhelybe vinni az autót. Bízza ránk a kipufogó javítást, kérjen időpontot műhelyünktől a weboldalon megadott elérhetőségeinken!

 

kipufogo-javitas-kertaiautojavito

Facebook